דלג לתוכן
בדיקת אבהות וסיווג גנטי לכלבים

בדיקת אבהות וסיווג גנטי לכלבים

קביעה מדעית מי הם הוריו של כלב

- - -

איזה כלב יש לי?

בעבר לקחנו את הכלב לווטרינר ושאלנו אותו: "איך אפשר לדעת איזה כלב יש לי?", והוא על פי מראה הכלב ומספר מאפיינים אחרים, ניסה לתת לנו את התשובה: "יתכן ומדובר בלברדור רטריבר מעורב עם האסקי סיבירי", או משהו דומה. אבל זה לא היה מספיק, ולרוב גם לא היה נכון.

היום, עם הטכנולוגיה המדהימה הקיימת בעולם, ניתן לקבוע ברמה גבוהה של וודאות את הרכב הגזעים של כלבכם המעורב.

שושלת גזעים של כלב

דגימת ה-DNA נשלחת למעבדה שמפענחת את ה- DNA בצורה כזו, שמאפשרת להם להפיק עבורכם תעודה הכוללת את הגזעים שתרמו למאגר הגנים של הכלב.

בדיקת אבהות וסיווג גנטי

לבדיקה זו מספר מטרות, הראשונה היא לקבוע את הקוד האישי הגנטי של אותו בע"ח וכך למעשה במקרה של גנבה קיימת הוכחה חד-משמעית אותה לא ניתן לשנות /להסיר (בדומה לשבב או קעקוע).

מטרה שנייה היא לקבוע מי הם הוריו של הכלב וע"י כך ניתן לקבוע אילו גזעים מרכיבים את הכלב.

מידע זה מסייע לנו בהבנת התנהגות ואישיות הכלב, נותן לנו מידע לגבי מחלות פוטנציאליות לכל אחד מהגזעים, ומספק את יצר הסקרנות.

בדיקה זו נעשית בדרך לא פולשנית, אין צורך בלקיחת דם והיא מבוצעת ע"י העברת מטוש (מברשת קטנה המשמשת לאיסוף הדנא מהחניכיים באופן לא פולשני, לא מכאיב ולא מטריד את בעל החיים כלל) בחלל הפה. הבדיקה נשלחת למעבדה מתקדמת בארה"ב ושם מתחיל תהליך, במהלכו התאים הספורים עובדים הליך של הגברה המאפשרים למעבדה להפיק מהם את הקוד הגנטי של בע"ח, ולתת תוצאות ברמת דיוק מקסימלית.

התוצאות שמתקבלות מופיעות לפי דרגות, כאשר דרגה 1 פירושה היא שמעל ל- 75% מה- DNA מייצג גזע אחד, דרגה 2 בין 34% ל- 74% מה- DNA מייצג גזע אחר וכן הלאה, כך שבעל הכלב מקבל בסופו של דבר תעודה בה מפורטים הגזעים השונים עפ"י האחוזים כפי שנמצאו בכלב.

את הבדיקה הנ"ל ניתן לבצע נכון להיום במספר מרפאות וטרינריות גדולות בארץ כאשר "המרכז הווטרינרי רעננה" בהנהלתו של ד"ר צדוק הינו נציגתה הבלעדית של חברת BioPet Vet Lab בישראל.

בנוסף לבדיקת האבהות אנו מציעים פאנלים לבדיקת מחלות גנטיות יעודיות לכ-250 גזעים שונים. כל פאנל מתמקד במחלות המאפיינות את גזעו של הכלב הנבדק.

בדיקה זו הינה בעלת חשיבות עצומה, נציין כי יש לבצעה פעם אחת בחיי הכלב, שהרי הדנ"א אינו משתנה כמובן.

יתר על כן נתוני הדנ"א של הכלב הנבדק נשארים במאגר ממוחשב וכשמתווספות בדיקות חדשות למחלות שונות (פרי מחקר אשר למעבדותינו תרומה עולמית נכבדת) כל שעלינו לעשות הוא לבחון כנגד הדנ"א המפוענח שבידינו ולספק מידע נוסף לאורך חייו של הכלב שנבדק בעבר.

דוגמא לחשיבות העצומה של הבדיקות היא למשל פתולוגיה הנקראת exercise induced collapse, מחלה המתבטאת בקריסת הכלב במהלך פעילות גופנית מאומצת, תופעה זו בעלת רקע גנטי מאפיינת מספר גזעים וניתן לזהות את קיומה בכלב הנבדק, אין צורך להבהיר עד כמה הכרת קיומה של פתולוגיה כזו עשויה להיות מצילת חיים.

המאמר הקודם הוכחת אבהות בכלבים גזעיים
המאמר הבא תעודת זהות מבוססת DNA